Bakaláři

Technická dovednost 2023 (městské kolo)

V letošním školním roce 2023/24 proběhl ve dnech 24.10. a 25.10. 2023 ve školní dílně ZŠ a MŠ Volgogradská 6B již 14. ročník celoměstské soutěže Technická dovednost žáků v oblasti ručního zpracování dřeva a kovu.

Cílem soutěže (projektu) je propagace a osvěta technických oborů a řemesel mezi školami a rodiči v našem ostravském regionu, zatraktivnění odborného vzdělávání, změna všeobecného nezájmu žáků a rodičů o technická povolání a snaha dosáhnout řemeslné úrovně žáků a dorostu z let osmdesátých a devadesátých.

Soutěž (projekt) podpořily dotace z Magistrátu města Ostravy.

Soutěže se zúčastnilo celkem 38 žáků z devíti základních škol Ostravy a okolí. Školy vyslaly nejzručnější žáky sedmých, osmých a devátých ročníků, kteří soutěžili v oblasti ručního zpracování dřeva a kovu.

Žáci vyráběli dle odborných instrukcí p. učitele Mgr. Rostislava Hrušky, technického výkresu a předvedeného finálního výrobku šroubovák.

Výroba šroubováku, kombinovaného výrobku ze dřeva a kovu, byla celkem náročná, přesto však výrobek všichni žáci úspěšně dokončili, i když v dílně strávili téměř 6 vyučovacích hodin. Mezi žáky se objevilo i několik dívek, které se svou důslednou, přesnou a téměř dokonalou prací vyrovnaly nejlepším chlapcům.

Nejlepší výrobky žáků v kategorii ručního opracování dřeva a kovu bodově ohodnotila osmičlenná komise složená z učitelů základních škol a odborníků pracujících v dané oblasti. Všichni hodnotící se shodli na tom, že hodnocení bylo náročné a opravdu těžké, neboť některé výrobky byly téměř dokonalé a hodně podobné.

Nejlepších třicet žáků bylo odměněno za své výrobky hodnotnými cenami (mobilní telefony, bluetooth bedýnky, power banky, smart hodinky, sluchátka, kalkulačky aj.).

Soutěže se zúčastnily tyto školy: ZŠ Bulharská, ZŠ Horymírova, ZŠ A. Kučery, ZŠ Mitušova 16, ZŠ Ostrava-Stará Bělá, ZŠ I. Sekaniny, ZŠ J. Šoupala, ZŠ Dětská a ZŠ Volgogradská 6B.

Výrobky byly spolu s cenami předány po ohodnocení žákům z daných škol.

Umístění nejlepších šesti žáků:

1. místo Nováček Šimon 229 b. ZŠ Stará Bělá

2. místo Byrtus Matouš 220 b. ZŠ Bulharská

3. místo Braczek Šimon 212 b. ZŠ Volgogradská 6B

4. místo Kokeš Matěj 208 b. ZŠ Stará Bělá

5. místo Dedková Anna 205 b. ZŠ Volgogradská 6B

6. místo Krupnik Patrik 189 b. ZŠ J. Šoupala

Další umístění našich žáků: 8. místo Soberats Antoni- Stanislav

9. místo Kelemenová Tereza

10.-11. místo Slezák Václav

12.-13. místo Kovářová Julie

23. místo Šubrtová Markéta

Zpracoval: Mgr. Rostislav Hruška