Bakaláři

Den ve škole SPŠCH

Ve středu 26. ledna 2022 se třída 9.A v doprovodu  paní učitelky Jany Jedličkové zúčastnila programu na SPŠCH akademika Heyrovského v Ostravě – Zábřehu. 

               Po přivítání jsme zhlédli prezentaci o škole a následně byli rozděleni do tří skupinek, ve kterých jsme chodili s průvodcem po tzv. stanovištích. První bylo zaměřeno na techniku, kde jsme si mohli vyzkoušet naprogramovat robota, sestavit něco ze stavebnice Merkur, vyrobit přáníčko a také zhlédnout činnost 3D tiskárny.

          Druhé stanoviště bavilo většinu žáků o poznání více, protože měli možnost vyzkoušet si celkem 10 různých chemických pokusů. Abychom vypadali jako správní chemici, museli jsme si před vstupem do laboratoře obléct plášť, nasadit rukavice a zrak si chránit brýlemi. Ať už šlo o ohýbání proudu vody nafukovacím balónkem nebo o zapálení kusu papíru namočeného v alkoholu, všechny aktivity jsme plnili s nadšením. 

       Na posledním stanovišti na nás čekalo několik soutěžních otázek z biologie, soutěžilo se v týmech po dvou nebo po třech. Vítězný tým si mohl vybrat drobnost na památku. Nakonec jsme společně navštívili místnost s různými zvířátky, překvapivě i s hadem.

       K ukončení tohoto zajímavého dne došlo tam, kde to začalo. Zasedli jsme a paní učitelka shrnula celý program, na rozloučenou jsme obdrželi periodickou tabulkou prvků a propiskou.

        Program se nesetkal s negativními ohlasy, byli jsme rádi za možnost vyzkoušet si některé věci v praxi. Možná to i někoho oslovilo tak, že bude uvažovat o studiu na této škole?