Bakaláři
Naxos, Řecko

Erasmus+, Řecko, Naxos

Žáci 8. ročníku Základní školy a mateřské školy Ostrava-Zábřeh, Volgogradská 6B, příspěvková organizace se v termínu od 20. do 24. září zúčastnili zahraniční výměny studentů v rámci programu Erasmus+. Do tohoto projektu se kromě nás zapojily také školy z Řecka, Rumunska, Turecka a Severní Makedonie. Výměnný pobyt žáků se tentokrát uskutečnil na překrásném ostrově Naxos v Řecku.

Na cestu se naši mladí studenti museli vydat již o dva dny dříve, tedy v sobotu 18. září, kdy se vlakem přesunuli z Ostravy do hlavního města Prahy. Následující den v časných ranních hodinách se letecky přepravili z Letiště Václava Havla do Řecka a zde se ubytovali v řeckých rodinách. V pondělí v městě Skado proběhl na jedné ze škol, která se projektu Erasmus+  také účastnila, seznamovací meeting. Druhý den následovala prezentace všech zúčastněných škol ve vedlejším městě Aphirantos. Po prezentaci se žáci vydali na prohlídku archeologického muzea a místní fotograf si pro ně připravil workshop o fotografování krajiny. Středeční den byl velmi zajímavý a nesl se v duchu poznávání řecké mytologie a kultury. Ale nejen to bylo na pořadu dne. Po zhlédnutí chrámu boha Dyonisa v Yiře se žáci měli možnost seznámit s historickým a současným procesem výroby olivového oleje v městečku Eggares. Čtvrtek byl opět naplněn prohlídkou zajímavých míst. Za zmínku stojí chrám Yiroulas Sangri, věž Bazeos a brána Portara v hlavním městě ostrova Chora Naxos. Poslední den výměnného pobytu strávili žáci v hlavním městě, kde navštívili hrad Castello Veneziano di Nasso. Odpoledne se vydali na letiště a  hurá do Atén. Tady skončila jejich pouť Řeckem. Měli možnost vidět Národní archeologické muzeum a světoznámou kulturní památku Akropolis. V sobotu ráno už nic nebránilo tomu, aby nastoupili na cestu domů. Z Atén do Prahy a následně vlakem z Prahy do Ostravy.

Výměnný pobyt v rámci programu Erasmus+ na řeckém ostrově Naxos byl velmi přínosný. Žáci si procvičili  a zdokonalili své znalosti angličtiny v situacích  běžného života, seznámili se  s tradicemi a kulturou Řecka, která významně ovlivnila kulturu dalších států, mohli porovnat rozdíly mezi studenty z různých zemí nejen po stránce vzdělání, ale také po stránce materiální.