Bakaláři

PĚŠKY DO ŠKOLY

V týdnu od 20. do 24. září se naše škola zúčastnila projektu pěšky do školy.

Nejen žáci, ale i učitelé během tohoto týdne docházeli do školy pouze po svých. Dohled na příjezdových cestách do školy prováděli žáci ŽŠ a MŠ Volgogradská.

Něco málo o projektu:

Projekt pěšky do školy je tradiční podzimní výzva, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se budou pravidelně dopravovat do školy pěšky. Čím méně aut přijede až před školu, tím bezpečněji a příjemněji tam bude.  

4 důvody proč podporovat chůzi:

Bezpečí 

Ranní provoz před školou je pro děti nebezpečný. Rodiče dovážející děti do bezprostřední blízkosti školy ohrožují ty, které jdou pěšky nebo jedou na kole či koloběžce. 

Zdraví 

Děti by se měly aktivně pohybovat minimálně 60 minut denně. Většině dětí dnes přirozený pohyb chybí, každé čtvrté dítě okolo 13. roku bojuje s nadváhou, nebo dokonce s obezitou. Chůze je zdravá, zlepšuje krevní oběh, pomáhá předcházet kardiovaskulárním a jiným civilizačním onemocněním. Ranní procházka dětem pomáhá se ve škole lépe soustředit. 

Životní prostředí 

Každé auto před školními budovami zhoršuje vzduch, který děti celý den dýchají. 

Zdravé vztahy mezi dětmi 

Cesta do školy má důležitý socializační rozměr. Díky ní mohou vznikat přátelství i první lásky, děti získávají společné zážitky, mají čas na objevování světa, získávají pozitivní vztah ke svému okolí. Mladší děti sdílí cestu s rodiči, mohou jít společně za ruku a podělit se s nimi, co je čeká nebo co zažily.