Bakaláři
Exkurze Velké stráně

Exkurze přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně

Dne 22. září 2021 se třída 9. A spolu se třídou 9. B v doprovodu svých třídních učitelů, Hany Najšelové a Jaroslava Giecka, vypravila na exkurzi přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Celou akci zorganizoval již tradičně Mgr. Petr Poláš v rámci výuky zeměpisu.

Ihned po příjezdu do Velkých Losin si všichni prohlédli velkolosinský zámek s přilehlou zahradou, prošli se kolem řeky k losinské papírně, pak následovala krátká pauza na občerstvení a oběd, poté samotná exkurze v elektrárně.

Žáci se dozvěděli mnoho zajímavostí o jejím osmnáctiletém budování, o potížích, které její vznik provázely, zhlédli výukové video a vyslechli si poutavý výklad pana průvodce. Součástí exkurze byla i prohlídka vnitřních prostor elektrárny, jejích obou nádrží a procházka kolem horní nádrže. Krásný výhled však kazily mraky, jež halily celé široké okolí, a pocitová teplota, která se pohybovala kolem nuly. I přes deštivé počasí si účastníci exkurze odnesli spoustu dojmů a zážitků, hlavně však mnoho nových informací.

Komentář Mgr. Najšelové k příjezdů žáků do vodní elektrárny Dlouhé stráně zde: https://www.youtube.com/watch?v=TImfdB0Y5dg