Bakaláři

Odpoledne s pejsky ve školní družině

Ve čtvrtek 23.5.2024 nás ve školní družině navštívilo několik psích tlapek se svými majiteli.

Celý program zahájila p. Zdenka Koldová, která dětem přiblížila práci a dovednosti se psími terapeuty, doprovodnými psy a psími asistenty.

Zdenka naši školu navštívila již několikrát. V minulosti byla aktivní sportovec a měla spoustu zájmů. V současné době trpí celou řadou zdravotních problémů a komplikací – diabetes, postihla ji mozková příhoda, bylo zjištěno RS a má těžké zrakové postižení.

Navzdory překážkám, které ji život přichystal, se snaží dále aktivně fungovat a pomáhat dál. Navštěvuje se psy domovy důchodců, dětské tábory a školy. Věnuje se výcviku psů canisterapeutických.

Dětem byla předvedena poslušnost, pomoc při sundávání oděvů, vyhledávání dítěte v terénu a ukázka agility.

Všechny děti měly možnost pomazlit se s Isabell, Izzie a Karamel – plemenem australského ovčáka a ročním štěnětem miniaturního amerického ovčáka, jménem Kate.

Nesmíme zapomenout na asistenční čivavu – Princess Lady Dianu, přezdívanou Dája. Představil nám ji Víťa Sagan, který je kvůli dětské mozkové obrně upoután na invalidní vozík. Dája ovládá základní poslušnost – podávání různých předmětů, sundávání oblečení, od brýlí až po ponožku. Umí upozornit na přicházející záchvat, nebo probíhající záchvat uklidnit.

Tato úžasná psí slečna získala cenu “Pomáhající srdce”.

Všichni zúčastnění přišli nejen potěšit děti, ale také opět podpořit a věnovat vybrané finance Starouškovu Šárky Vrbové.

Na Šárčin zvířecí transparentní účet – 2201135840/2010 jsme zaslali 5.500,-.

Tímto moc děkujeme všem, kteří přispěli, také děkujeme paní učitelce M. Klimšové a paní učitelce G. Krulíčkové za kouzelnou obálku.

Závěrem dostali všichni psovodi balíček pro své psí hvězdy a malé občerstvení.

Velké poděkování patří také všem p. vychovatelkám, které se finančně podílely na zakoupení dobrot, ať už pro čtyřnohé, nebo pro dvounohé.

“Není čistější duše než té zvířecí. V den, kdy se člověk začne učit od zvířete, nastane čas, kdy se lidská společnost uzdraví.”

Všechny fotky z akce můžete vidět zde:

https://www.rajce.idnes.cz/sdvolgogradska/album/odpoledne-s-pejsky-ve-skolni-druzine-2024