Bakaláři

Erasmus+, mobilita Rumunsko 2023

Poslední mobilita našeho společného projektu “music no limit”

Dnes nás čeká cesta vlakem do Vídně a z Vídně letadlem do Rumunského města Lasi. Cesta probíhala jako po másle. Vlakem to známe všichni, ale co to letadlo? No, to je jiná…. První ostýchavé pohledy probleskly již v hale, kde jsme na přistavení svého letadla čekali. Pro většinu našich výletníků to byla první zkušenost a vlastně si ani nebyli jisti, jestli se více těší nebo nevědí, co se vlastně bude dít.

Ale zvládli to skvěle . Pořídili i spousty fotek – protože to teda musíme ukázat doma, co jsme všechno z nebe viděli. Při příletu nás v hale vyzvedli naši průvodci a odvezli do moc hezkého hotelu v centru města, kde máme z pokoje parádní výhled, protože bydlíme v 11. patře. Tak samozřejmě to není jako z nebe, ale shodli jsme se, že nám to stačí. Po odložení kufrů jsme sbalili jablečný koláč, který jsme dostali na cestu a šli si udělat piknik do blízkého parku u “Paláce kultury”, pak krátkou procházku po nejbližším okolí.

Při návštěvě místní školky nás přivítali, v krásných oblastních krojích, pečivem a solí.

Prohlídka všech 12 tříd byla velmi zajímavá a chod i vybavení školky je úplně jiné, než známe my – i naše děti byly překvapené. Na připravených workshopech jsme se opravdu bavili. Měli jsme možnost zapojit se a vyzkoušet si spoustu rytmických a hudebních činností, vlastnoručně jsme vyráběli ”panovu flétnu” a jiné rytmické nástroje, které si odvezeme s sebou domů. Také jsme zjistili spoustu zajímavostí o rumunské kultuře a historii. Oběd probíhal v nedaleké, příjemné restauraci – zelná polévka a kuřecí stripsy s hranolky, dezert. Procházka po historickém centru města a prohlídka několika chrámů, katedrál a muzeí, radnice města a divadla/opery, i s místní průvodkyní, nám dala dost zabrat a tak jsme si to po rozchodu namířili k blízkému parku a pořádně se vyřádili. Naši chlapci dokonce ani neměli problém si zakopat s míčem, který jsme s sebou vůbec neměli – rukama/ nohama, všechno si domluvili sami.

Návštěva v místní školce byla velmi milým překvapením pro všechny – děti měly nacvičené národní tance Rumunska, Turecka a dokonce si parádně střihly polku. Po představení jsme si zatančili společný tanec a po ovocné svačince jsme se vydali na prohlídku etnografického muzea. Vyrobili jsme si pro štěstí tradiční náramek s přívěskem Martisor. Děti měly možnost si prožít oběd a odpočinek v mateřské škole. Dospělí se podívali na zkoušku kapely v ZUŠ. Nakonec jsme se společně vydali pořídit si bublifuky a vyřádit se do místního parku.

Celodenní výlet do Tarpesti.

Navštívili jsme historickou vesnickou chaloupku vyhlášených vesnických řezbářů – Muzeum tradičních masek. Vycházkou do, podle některých dětí, nekonečného kopce, jsme se dostali ke zřícenině historické tvrze – po prohlídce a ovocné svačince jsme se vydali autobusem do restaurace s obrovskou krásnou zahradou se spoustou prolézaček pro děti. Po obědě a po tanečním a pěveckém vystoupení místní folklórní skupiny, jsme si z hlíny vyrobili tradiční masky skřítků a vyfotili se s tradiční karnevalovou maškarou.

Po snídani jsme se vydali do školky, kde se již připravovalo divadlo a svůj program pro nás měl připraven i vítěz soutěže “ Rumunsko má talent”, který zde byl na praxi a příští rok se z něj stane učitel ve školce.

Rodiče s dětmi společně připravili občerstvení z tradičních rumunských jídel – a byla to vážně mňamka…děti si pochutnaly hlavně na buchtách a sladkém pečivu, nás nejvíce oslovila nejrůznější “zeleninová chutney” a chlebová placka. Pak pro nás bylo ovšem velké překvapení, kdy zrovna ve chvíli, když jsme již úplně nacpaní už ani noc neochutnávali, jsme dostali informaci, že máme připravený oběd … vysvětlení, že Rumuni jedí hodně, nás moc nevyhladovělo, ale šli jsme “ochutnávat” dále. Po obědě jsme měli chvilku na rozpohybování našich přecpaných těl a vydali jsme se na prohlídku Technického muzea – nádherné, zajímavé a ve většině funkční historické exponáty nás velmi zajímaly.

Po prohlídce jsme se šli připravit na společnou závěrečnou večeři, která probíhala v restauraci našeho hotelu. V průběhu večeře jsme se zahraničními kolegy rozebírali odlišnosti našich vzdělávacích systémů a navzájem se inspirovali. Velmi jsme si celou večeři užili a dostali spoustu upomínkových předmětů a dárků (včetně certifikátu o absolvování mobility). Po závěrečných proslovech jsme si smlsli na výborném dortu.

Poslední den jsme navštívili místní divadlo a shlédli moc hezkou loutkovou pohádku “Brémští muzikanti”. Na oběd jsme navštívili místní italskou pizzerii a šunková pizza byla jasná volba.

Ve 13:00 jsme se vydali autobusem na letiště. Po odbavení jsme si ještě chvilku počkali na otevření pasové kontroly a po průchodu jsme se pomalu vydali k letadlu… ve Vídni malá svačinka a pak už jen vlakem domů do Ostravy.

Výlet byl úžasný, program pestrý a hlavně – máme spousty nových zážitků, na které budeme ještě dlouho vzpomínat.